Välkommen till oss

Vår Historia

Axel Carlsson studerade och praktiserade 1926–1932 till arkitekt i Chicago, USA. När han återvände till Sverige fick han anställning i Malmö. 1939 grundar Axel ett eget arkitektkontor. 1958 ritar han kvarteret Haga där kontoret flyttar in, men kontoret växer och redan 1963 ritar han ett nytt kontor på Roskildevägen 5A. Och här finns verksamheten än idag. Så småningom kom Boris Wall att ta över stafettpinnen att driva kontoret och sedan 2023 är Malin Heij ägare och VD. Traditionen att någon anställd tar över förvaltningen av företaget lever på sätt vidare.

De första åren ritade kontoret många villor. Därefter var uppdragen till största delen flerbostadshus i ett tätt samarbete med privata byggmästare. Under de närmsta decennierna efter freden ritade kontoret ett drygt femtiotal hyreshus och är därmed ett av efterkrigstidens mest produktiva arkitektkontor i Malmö. Kännetecknet från den tiden är vardagsarkitektur med god funktion. Nästan uteslutande i tegel. Men även biografer, bensinstationer, mindre fabriker och Värnhemsskolan i Malmö tillhörde uppdragen. Förutom alla byggmästarna så var många av uppdragen från Skånska Cementgjuteriet, Skånska Banken, HSB och MKB.

Arkitekt Axel Carlsson Aktiebolag

Under miljonprogramsåren ritades många förskolor, eller barnstugor som de kallades då. Bland annat var kontoret delaktig i att ta fram det lokala programmet till Malmö kommuns förskolor. I projektet Lindgårdens servicecenter sattes de nya samhällsidealen ramarna för nytänkande och utveckling. Malmö kommun blev ny stor uppdragsgivare. Kontoret ritade även klubbhuset till Barsebäcks Country Club. Under denna tidsperiod hade kontoret också rollen som slottsarkitekt på Barsebäck gods.

Postmodernismen präglades av renoveringar av många flerbostäder och mycket ombyggnadsprojekt. Men även av nybyggnader av vårdcentraler, affärscentrum, stadsplaner, industribyar och många AMU-center. Bland beställarna var Apoteksbolaget, Systembolaget, Eslövs kommun och Solidar/ Domus/ KF, men även fortsatt Malmö Kommun och MKB ofta förekommande.

Efter millennieskiftet ökade behovet att bygga nya flerbostadshus. Kontoret har bland annat ritat ett nytt hus i egna kvarteret Haga men även två hus i kv. Slupen i västra hamnen i Malmö. Fortsatt ritades mycket köpcenter och butiker, bland annat Jägersrocenter. Kontoret tog fram nytt bankkoncept för Nordea Skåne, ritade ombyggnad av industrilokaler och tillbyggnaden av brandstationen i Eslöv. Även kontorsombyggnader och hyresgästanpassningar har varit en stor del av kontorets uppdrag. Nya stora uppdragsgivare var Stena Fastigheter och EIFAB.

Kontoret har alltid haft en bredd på projekten. Vi tycker att det är intressant och utvecklande att arbeta med hela skalan. Vi är mycket stolta över att ha haft ett nära samarbete med ett stort antal av våra beställare under många årtionden. Uppdragsgivarna kommer från så väl det privata näringslivet, byggnadsentreprenörer, kommuner som privata fastighetsägare.

Nu har vi siktet inställt mot att fira 100 år. Som Malmös äldsta verksamma arkitektkontor ser vi med nyfikenhet och engagemang fram emot dagens och framtidens projekt. Välkommen att vara en del av resan!

Arkitekt Axel Carlsson AB

Kontakta oss

Hör av dig!

Kontaktinformation

Har du några funderingar? Tveka inte att kontakta vårt team.